IMG_0002s.jpgIMG_0003s.jpgIMG_0004s.jpgIMG_0005m.jpgIMG_0007s.jpgIMG_0008s.jpgIMG_0009s.jpgIMG_0010s.jpg

Sylwester 2016/2017 - przepis na najlepszy grzaniec!

W grupie znajomych czy we dwoje, na balu, czy na kameralnym spotkaniu - dobrze przyrządzone grzane wino pasuje do każdej noworocznej zabawy. Ale najlepiej jego smak i aromat docenicie, pijąc je gorące w Sylwestra 2016/2017 przy rozpalonym kominku, w drewnianym domku w Bieszczadach.

 

Podajemy najlepszy, aromatyczny, bo pełen korzennych przypraw, sprawdzony w warunkach bojowych – zimą, w zasypanych śniegiem górach, przepis na grzane wino z przyprawami na tegorocznego Sylwestra 2016/2017 w naszych ogrzewanych drewnem w kominkach domkach w Bukowcu nad Soliną.

 

Na doskonałe grzane wino potrzebujecie:

- 2 butelki wina

 - 200 g nierafinowanego cukru

- świeżo okrojone skórki z cytryny i limonki

- 6 goździków

- 2 gwiazdki anyżu

- kawałek pokruszonej kory cynamonu

- 3 pokruszone liście laurowe

- odrobinę startej gałki muszkatołowej

- laska wanilii (połamać)

- sok z kilku klementynek.

 

Wszystkie składniki wlać/wrzucić do garnka i podgrzać, ale nie zagotować. Następnie rozlać do kubków, usiąść przed gorącym kominkiem, lub wyjść na ośnieżony taras i rozpływać się w zachwycie! Smacznego! :)